Ljetna škola kineziologa

U Zadru održana 30. Ljetna škola kineziologa s više od 400 sudionika

Iza nas je jubilarno 30. izdanje Ljetne škole kineziologa, u kojem su Grad Zadar i Republika Hrvatska od 29. lipnja do 2. srpnja ugostili sudionike međunarodnog stručnog skupa “Kineziologija u Europi – izazovi promjena”. U pet sekcija sudjelovalo je više od 400 znanstvenika, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, trenera, odgojitelja, kineziterapeuta i učitelja primarnog zdravstvenog obrazovanja.
Jasno je da su na ljetnoj školi sudjelovali i naši učitelji s područja Zagrebačke županije koji su aktivno sudjelovali u radu i sportskim susretima (vidi foto)!!
18 (4)
(klik na sliku)
Ljetna škola kineziologa imala je i međunarodnu odrednicu. Na događaju u zadarskom hotelu Kolovare i SC Višnjik gostovali su ugledni predavači iz Slovačke, Mađarske i Sjeverne Makedonije.Uz zanimljiva predavanja na 30. izdanju skupa Kineziologija u Europi održane su i brojne radionice, poput nogometa i plesa te različiti drugi sportski sadržaji.
Ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta dr. sc. Krešimir Šamija predstavio je sustav sporta u Republici Hrvatskoj, njegove izazove te potrebne promjene. U radu ovog skupa sudjelovao je i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora mr. sc. Siniša Krajač.
Posebnu pozornost privukla je aktualna tema prof. Andrijane Đulman Cetin o učenicima s teškoćama u razvoju u našem sustavu obrazovanja te kineziološka tribina prof. Mirele Šunde „Nastava tjelesne i zdravstvene kulture nakon COVID-19 pandemije i pogled u budućnost“. I brojni drugi strani i domaći uglednici na ovom prijeko potrebnom skupu donijeli su razmišljanja koja otvaraju put boljoj i zdravijoj budućnosti naše djece i svih nas.
Unutar ove teme naši zaključci će se kretati u dva smjera. U procesu edukacije teži se povećanju fonda sati nastave tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim i srednjim školama dok se u području sporta teži boljem usklađivanju obaveza sportaša u procesu sportskog treninga i školskih obaveza u srednjim školama i na fakultetima.” – zaključio je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.

Pripremio: Damir Međeri,prof