O nama

ŽUPANIJSKI ŠKOLSKI ŠPORTSKI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Dobro došli na stranice našeg Saveza!
Županijski školski športski Savez Zagrebačke županije osnovan je 1995. godine na inicijativu Ministarstva odgoja, obrazovanja i znanosti kako bi se sportskim aktivnostima djelovalo na pravilan rast i razvoj djece te na kvalitetno provođenje njihovog slobodnog vremena.
Napominjemo da je do tog vremena na području Zagrebačke županije djelovao jedino Savez školskih športskih klubova Grada Samobora koji je osnovan još 1976. godine.
Najistaknutiji, a i najzaslužniji profesor tjelesne i zdravstvene kulture toga vremena bio je gospodin Krsto Mesić, profesor savjetnik ravnatelj Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora koji je i imenovan za prvog predsjednika našeg Saveza. Tu je funkciju vrlo odgovorno i kvalitetno obnaša sve do svog odlaska u mirovinu 2011. godine.
Od 2011. godine predsjednik ŽŠŠS-a je gospodin Slavko Fukat, profesor savjetnik, zaposlen u Srednjoj školi Vrbovec. Na svojoj Izbornoj skupštini u travnju 2015. godine ŽŠŠS ponovno ga bira za predsjednika na mandat od četiri godine. Također naglašavamo da je gospodin Slavko Fukat bio i član Izvršnog odbora HRVATSKOG ŠKOLSKOG ŠPORTSKOG SAVEZA.
Od 2019. godine predsjednica ŽŠŠS-a je gospođa Ivančica Valek, profesor savjetnik, zaposlena u Osnovnoj školi Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zelina.
Tijelo koje upravlja radom i poslovanjem Saveza je Upravni odbor koji ima 19 članova i to po jedan predstavnik osnovnih škola i po jedan predstavnik srednjih škola s područja svake Ispostave Ureda državne uprave Zagrebačke županija (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić), predstavnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije i predstavnik Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji – Služba za društvene djelatnosti.
Programom Saveza danas je obuhvaćeno svih 49 osnovnih i 13 srednjih škola i 3 Centra za djecu sa posebnim potrebama Zagrebačke županije a sportovi u kojima se organiziraju natjecanja za djevojčice i dječake i to za učenike 4 razreda – graničar, za učenike 5 i 6 razreda osnovnih škola, to su: futsal, košarka, rukomet, odbojka, atletika i kros, a za ostale učenike osnovnih škola su: futsal, košarka, rukomet, odbojka. stolni tenis, badminton, šah, gimnastika, kros, atletika, plivanje, judo, streljaštvo i tenis, a za učenike srednjih škola: futsal, košarka, rukomet, odbojka, stolni tenis, badminton, šah, kros, atletika, streljaštvo i tenis.
Županijski školski športski savez Zagrebačke županije je i provoditelj programa UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE, VJEŽBAONICE I PROGRAMA VRTIM ZDRAVI FILM na temelju prijava škola a inicijativa i financiranje tih programa je pokrenuta od HRVATSKOG ŠKOLSKOG SPORTSKOG SAVEZA. Program provode isključivo učitelji tjelesne i zdravstvene kulture te je isti potpuno besplatan za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole – USŠ, VJEŽBAONICE za učenike OŠ i SŠ, a VRTIM ZDRAVI FILM za učenike 7.-ih razreda. Na nivou Zagrebačke županije formirano je do sada 31 odjel USŠ-e, 24 odjela Vježbaonice i 7 škola koje provode program VZF sa sve većim interesom škola da se uključe u taj program.
ŽUPANIJSKI ŠKOLSKI ŠPORTSKI SAVEZ također prati i podupire škole koje učestvuju na raznim sportskim događanjima kao što su : KROS SPORTSKIH NOVOSTI i ERSTE PLAVA LIGA financiranjem prijevoza na spomenuta natjecanja.

S velikim entuzijazmom, ali i kompetencijama profesora tjelesne i zdravstvene kulture nastojat ćemo rad našeg Saveza svakim danom podizati na što kvalitetniji nivo….
Hvala Vam što ste posjetili našu stranicu!
Matični broj poslovnog subjekta: 1667807
IBAN : HR58 2403 0091 1200 0641 2
OIB : 86280188275
Ulica Andrije Hebranga 26 a
10430 S A M O B O R
– predsjednica:
mail: ivalek2@gmail.com
– tajnica: Ismeta Čerkez