Zdravija djeca u zdravijoj Hrvatskoj

Održana panel rasprava na temu “Zdravija djeca u zdravijoj Hrvatskoj”

Zagreb, 8. studeni 2018. – Panel raspravom “Zdravija djeca u zdravijoj Hrvatskoj”, koju je organizirala kompanija Nestlé, otvoren je dijalog između privatnog i javnog sektora te stručne javnosti o razvoju i odgajanju zdravijih generacija djece.
Na panelu su prisustvovali dr.sc. Dijana Mayer, voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr.sc. Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu športa iz Središnjeg državnog ureda za šport, Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza i Olivera Međugorac, menadžerica za Odnose s EU Institucijama iz Ureda Korporativnih komunikacija i javnih poslova Nestlé Europa, Srednji Istok i Sjeverna Afrika.

Osim stručnjaka i uzvanika panelu su prisustvovali i učenici i njihovi profesori:

 • Druga gimnazija Varaždin i – izložba slika – učenički radovi
 • Osnovna škola Borovje Zagreb– dobitnici nagrade za najbolji video uradak u projektu VZF za prošlu šk.godinu
 • Osnovna škola Draganić – dobitnici nagrade za najveći pomak u znanju u projektu VZF za prošlu šk.godinu
 • Osnovna škola Šćitarjevo-učenički likovni radovi na temu zdrava prehrana. S obzirom da smo aktivno i uspješno sudjelovali u projektu Vrtim Zdravi Film, (dva puta pobjednici u kategoriji najvećeg pomaka u znanju), a koja je i okosnica ove rasprave, tijekom panela prof. Međeri je predstavio na koji način škola motivira učenike, kakva su naša iskustva, koje promjene smo primjećivali, žele li učenici sudjelovati u projektu, nagrade koje su učenici osvojili sudjelovanjem u projektu VZF…
 • S posebnim naglaskom na promociju preventivnih mjera – pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti, sudionici panela raspravljali su o rezultatima projekata Vrti zdravi film.

  Preporučenih pet obroka dnevno imalo je samo 32,18% anketiranih učenika, a svega 17,7% učenika imalo je svakodnevnu tjelesnu aktivnost u trajanju od najmanje jedan sat dnevno -” istaknula je Dijana Mayer, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjavajući rezultate istraživanja koje je HZJZ proveo u okviru projekta Vrtim zdravi film te je napomenula da se prehrambene djece navike pogoršavaju s porastom dobi.

  Vrtim zdravi film do sada je obuhvatio više od 36.000 učenika sedmih razreda diljem Hrvatske čije je prosječno znanje o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti nakon edukacije unaprjeđeno za oko 14%. Projekt trenutno prerasta svoju inicijalnu ideju i širi se i kroz vršnjačku edukaciju.
  Neosporna je uloga prehrambene industrije. Promicanje pravilne prehrane i zdravog načina života integralni je dio naše poslovne strategije. Zasniva se na dobrom poznavanju nutritivnih potreba djece kao i razumijevanja očekivanja njihovih roditelja. Kompanija Nestlé je do danas u provođenje projekta Vrtim zdravi film i edukaciju djece u Adriatic regiji uložila milijun eura te je njime obuhvatila više od 101.000 djece u više od 1.100 osnovnih škola.” naglasila je Olivera Međugorac, menadžer za Odnose s EU Institucijama iz tvrtke Nestlé.

  Kao jedan od brojnih pozitivnih primjera promocije zdravijeg načina života, u okviru panela istaknut je i Nacionalni program športa, kojeg izrađuje Središnji državni ured za šport.
  U Nacionalnom programu športa posebno se vodi računa o tome kako unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i iskoristiti promocijske vrijednosti športa. Mogući načini ostvarenja su kroz poticanje programa univerzalnih športskih škola, zatim programa koji potiču poboljšanju psihofizičkog statusa i osiguranje uvjeta za masovno bavljenje športom kroz sustav obrazovanja.”, istaknula je pritom Martina Jeričević iz Središnjeg državnog ureda za šport.
  Sudionici panela zaključili su da su uloga roditelja, međusektorsko djelovanje ali i vršnjačka edukacija ključni su za odgoj zdravijih generacija djece te su najavili da će u narednim godinama odvojiti dodatne resurse i usmjeriti kapacitete u unapređenje proizvoda i konkretne akcije kojima je za cilj promoviranje zdravijeg životnog stila u Hrvatskoj.

  Priredio- Damir Međeri
  Foto- Nestle